Despre cafea

Consumul de cafea, benefic pentru sanatate !

Milioane de oameni din întreaga lume care cumpara si consuma cafea fac acest lucru din mai multe motive. Unii au nevoie sa simta vibratia cafeinei, altii fac acest lucru pur şi simplu din cauza gustului, mai ales în cazul cafelei de tip gourmet, iar pentru unii, este atât un obicei cat şi un ritual. Totuşi în secole de istorie şi tradiţie, abia în ultimii ani oamenii au inceput sa realizeze beneficiile cafelei.

Consumul moderat este cheia, iar aceasta înseamnă aproximativ două-trei cesti de cafea pe zi.
Beneficiile cunoscute ale consumului de cafea sunt:
- creşte vigilenţa şi combate oboseala;
- reduce riscul de cancer de colon;
- reduce riscul de Parkinson;
- reduce riscul de diabet tip 2.

Cu toate acestea, un studiu Harvard arată că daca bem 6 cesti sau mai multe din cafeaua preferata, riscul diabetului scade cu 54% la bărbaţi şi 30% la femei. Dar tot cercetatorii recomanda ca aceasta sa aiva rezultat ar trebui pus şi un bob de sare. Efectul cafeinei diferă de la o persoană la alta în principal din cauza modul în care este absorbită de sistem cuiva.

Un alt cercetător de la Universitatea Vanderbilt spune ca studiile universitatii au arătat că reducerea riscului de Parkinson este direct legată de consumul mare de cafeină. Cercetătorul adaugă că acum în curs de dezvoltare sunt pastilele folostite in tratarea Parkinsonului ce conţin un derivat de cofeină bazat pe elementele de probă luate din studiile lor.

Cafeaua contine si antioxidanti. Acestia se gasesc in mod natural in fructe si legume si ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. In mod normal functiile corpului produc aceşti radicali liberi, care la rândul său, provoca leziuni celulare care cresc riscul de cancer. Sa dovedit că, în termeni de băuturi, cafeaua contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, de patru ori mai mult decat ceaiul. Unul dintre antioxidanti din cafea este acidul clorogenic, care contribuie la sensibilizarea insulinei şi astfel lupta împotriva diabetului zaharat.

Este destul de clar în acest moment că beneficiile de sănătate din ceasca ta favorita de cafea sunt multe. Dar avantajele nu sunt neapărat automate. Ar trebui mai intai să ne întrebem dacă organismul nostru poate tolera sase cesti de cafea pe zi, după cum sugerează studiul citat mai sus.